KRAFTVERK

Kraftverk – hantverk i en ny tid
Sven-Harrys konstmuseum
5/10 2022 – 22/1 2023

Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten 2022 slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum när hantverkare från 10 olika yrken bokstavligen flyttar in med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid.  Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.  

I denna utställning har vi samarbetat med anrika Stockholms Hantverksförening som fyllt 175 år. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Här har vi satsat på en upplevelse där besökaren kan se, känna, lukta, lyssna och smaka på hantverkarnas olika världar.

I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare – alla hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare. 

Fotograf: Mattias Lindbäck