top of page

PÄRON & PAPILJOTTER
HAUTE PAPIER

Utställningen Haute Papier visar en catwalk med Bea Szenfelds handgjorda coutureplagg av papper och Stina Wirséns eleganta och expressiva bildvärld i teckningar och målningar. Bea Szenfeld bearbetar papper och syr ihop sina kreationer bit för bit i en tidskrävande process där Stina Wirsén tecknar och skissar i ett snabbt tempo tills hon når perfektion och uttrycksfullhet. Tillsammans med Örebro slott och de två konstnärerna skapade vi en plats för verken, som befinner sig i ett gränslandet mellan konst och mode, att förenas på. 

Utställningen rymde tredimensionella objekt, teckningar och målningar. Vi visade upp konstnärernas kreativa processer, där deras skrivbord exponerar allt från skisser och utkast till nya verk. I en nyproducerad film fick vi också möta dem där båda uttrycker en ömsesidig kärlek till det analoga, för handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, pappret. 

På slottet visades även Päron och papiljotter som gjordes till en interaktiv utställning för barn och deras vuxna med originalteckningar, måleri, lekskulpturer och tecknad film. Utställningen fokuserade på Stina Wirséns bilderbokskonst för barn med de brokiga men precist tecknade karaktärerna som väcker både intresse och igenkänning. Tillsammans skapade vi miljöer att leka i och göra sina egna historier.

 Stina Wirsén är en av landets mest välkända och mångfacetterade illustratörer, samtidigt verksam som bildkonstnär och författare. Sedan tidigt 1990-tal har hon tecknat porträtt, mode, idéillustrationer och krogliv för tidskrifter i Sverige, Tyskland och Japan. Hennes arbete rymmer även offentliga utsmyckningar, workshops och föredrag både i Sverige och utomlands.

bottom of page